Makaleler

Tasarım sürecini nasıl planlamalı?

Birçok bağımsız tasarımcı ve stüdyo, tasarım süreçlerinde karşılaşabilecekleri problemleri çözmek ve süreci iyileştirmek için farklı yaklaşımlar geliştirmiştir. Bu süreçler bir plan doğrultusunda ve yöntemsel devam edebileceği gibi, tamamen raslantısal olarak da işleyebilir. Bununla birlikte, genel olarak bir tasarım sürecinde sıklıkla kullanılan aşamalar bulunur.

Tolga Şahin 20 Eylül 2017

Birçok bağımsız tasarımcı ve stüdyo, tasarım süreçlerinde karşılaşabilecekleri problemleri çözmek ve süreci iyileştirmek için farklı yaklaşımlar geliştirmiştir. Bu süreçler bir plan doğrultusunda ve yöntemsel devam edebileceği gibi, tamamen raslantısal olarak da işleyebilir. Bununla birlikte, genel olarak bir tasarım sürecinde şu aşamalar sıklıkla kullanılmaktadır.

1- Problemin tanımlanması

Tasarım sürecinin ilk aşaması olan problemin tanımlanması; üzerinde çalışmış olduğunuz fikir veya proje ile vermek istediğiniz mesajın içeriğinin, bu mesajın iletilmesi istenen kitlenin ve mesajınızı engellere uğratmadan nasıl ileteceğinizin belirlenmesidir. Bu aşamada tasarım problemi oldukça açık ve yalın bir şekilde ortaya konur fakat proje sahibi problemin tam olarak farkında olmadığından bir belirsizliğe düşebilir. Burada problemi tanımlayıp analiz edecek kişi tasarımcıdır; tasarımcı problemi tanımlamadıkça çözüm aşamasına geçilemez. Tasarımcının karşılaşacağı büyük problemlerden bir tanesi de proje sahibinin geçmişteki örnek ve alışkanlıklara bağlı kalarak tasarımcıyı, etkileyici olmayan işler yapmaya sürüklemesidir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir